Vask og vedligeholdelse af forskellige dynetyper

Er du i tvivl om hvordan du skal vedligeholde din dyne? Inden du smider den i vaskemaskinen, så tjek gerne vaskeanvisningerne om den overhovedet kan vaskes. Det er nemlig ikke alle dyner, som kan tåle at blive vasket. Vask af afhængigt af, hvilket materiale dynen er lave af. I nedenstående tekst kan du blive klogere på hvilke dyner, som kan tåle at blive vasket samt hvordan dyner skal vedligeholdelses. Det er vigtigt, at du sørger for at vedligeholde din dyne bedst muligt, da det er med til at forlænge levetiden på dynen.

Vask og vedligeholdelse af dundyner
Dyner og puder med dun ligger i en seng

Vask og vedligeholdelse af dundyner

Hvis du sover med en dundyne, så kan den godt tåle at blive vasket i vaskemaskinen. Langt de flest dundyner kan vaskes ved 60 grader i vaskemaskinen. Det skal dog siges, at vi ikke anbefaler, at du vasker din dundyne særlig tit. Vask er hårdt for dunene. Hvis du vasker din dyne ofte, så kan det skade dunene og dermed forringe dynens bæreevne. Med andre ord, så bliver dynen dårligere til at isolere og dermed holde på dens varmegrad. Vask kan dog være nødvendigt, hvis der f.eks. er spildt noget på dynen eller sket et uheld.
Når du vasker din dyne, så er det vigtigt at du sørger for at dynen bliver tør. Det kan du gøre ved at smide den i ind i din tørretumbler. Det er meget vigtigt, at dynen bliver helt tør. Hvis ikke dunene bliver helt tør bliver dunene beskadiget og kan knække. Derudover kan der også komme mug i dynen. Udover at smide din dyne i tørretumbleren efter vask, så har dynen også godt af med jævne mellemrum at komme i tørretumbleren, for at blive at blive tørret igennem. Hver nat ligger vi og udleder fugt i form af f.eks. sved, hvilket sætter sig i dynen. En tur i tørretumbleren gør, at der kommer luft mellem dunene. Derudover vil dynen også komme til at lidt mere fluffy. Vær opmærksom på, at den ikke vil blive lige så god som en helt ny dyne. 
Vi opfordrer dig til at lufte ud i dit soveværelse. Udluftningen er med til at give et bedre sovemiljø. Derudover giver det også bedre forudsætninger for at din dyne kan bedre ånde. Til allersidst, så vil vi ikke anbefale dig, at bruge et sengetæppe. Et sengetæppe er med til at holde på nattens fugt, som nævnt tidligere skader dynen.
Hvis du vil vide mere om hvordan du bedst muligt vedligeholder din dundyne, så har vi lavet en mere detaljeret guide til hvordan du skal vedligeholde din dundyne. Læs guiden her.

Vask og vedligeholdelse af bambus- og silkedyner

Hvis du sover med en bambusdyne eller en silkedyne, så anbefaler vi ikke, at du vasker den. Hvis du vasker en dyne i silke eller bambus, så kan så kan fyldet nemmest klumpe sammen. Derudover bliver dynen rigtigt tung, fordi bambus og silke er materialer, der suger rigtig meget. Dynen kan blive så tung, at en vaskemaskine ikke kan håndtere at trække dynen rundt i vaskemaskinen. Du kan dermed også risikere, at ødelægge din vaskemaskine, hvis du vasker en bambusdyne eller silkedyne. Derudover så kan en silkedyne og en bambusdyne heller ikke tåle at komme i tørretumbleren.   
Udover at forerage daglige udluftninger i dit soveværelse, så anbefaler vi, at du jævnligt sørger for at lufte din bambusdyne eller silkedyne. Hvis du lufter den regelmæssigt, så giver du dynen mulighed for at ånde og komme af med fugt og sved. Sørg for at du ikke lufter dynen i direkte sollys. Ligesom med dundyner, så anbefaler vi ikke, at du bruger et sengetæppe, da det er med til at holde på varme og fugt. Du giver dermed ikke din dyne mulighed for at ånde. Silke og bambus er et antibakterielt materiale. Det sammen med deres åndbare egenskaber gør, at husstøvmider og andre levende organismer ikke kan leve i materialet. En silkedyne og bambusdyne er derfor oplagt til dig med allergi.

Vask og vedligeholdelse af ulddyner
Ulddyner ligger på en puf i en stue

Vask og vedligeholdelse af ulddyner

Hvis du sover med en ulddyne, så skal du være meget særlig opmærksom på vaskeanvisningerne, fordi nogle ulddyner kan vaskes, mens andre ikke kan tåle det. Vores “pure wool” ulddyner kan godt tåle at blive vasket, mens vores “bio wool” ulddyner ikke kan tåle at blive vasket. Ulddyner kan blive vasket i vaskemaskinen på op til 60 grader. De kan ikke tåle at komme i tørretumbleren. Ulddyner behøver faktisk heller ikke at blive vasket, da de er selvrensende. En ulddyne indeholder lanolin. Når lanolin kommer i kontakt med den fugt, som du udleder i løbet af natten, så renses dynen. Når du vasker en ulddyne, så vasker du lanolinen ud af dynen. Dynen vil derfor over sigt miste sin selvrensende egenskaber. Ulddyner er antibakterielle, hvilket gør, at husstøvmider og andre levende organismer ikke kan leve i dynen. Husstøvmider lever bedst i fugtige områder. Uldens temperaturregulerende egenskaber gør, at ulden er tør, hvilket husstøvmider ikke trives særlig godt i. Uld er derfor også godt til personer med allergi.
Udover at forerage daglige udluftninger i dit soveværelse, så anbefaler vi, at du jævnligt sørger for at lufte din ulddyne. Sørg for at du ikke lufter dynen i direkte sollys. Ligesom med ovenstående dynetyper, så anbefaler vi ikke, at du bruger et sengetæppe, da det er med til at holde på varme og fugt. Du giver dermed ikke din dyne mulighed for at ånde.

Vask og vedligeholdelse af tyngdedyner

Sover du med en tyngdedyne? Tyngdedyner kan ikke vaskes. Det kan de ikke på grund af deres vægt. Tyngdedyner kan fås med op til 14 kg. Det er de færreste vaskemaskiner, som kan håndtere så mange kilo. En tørretumbler kan heller ikke håndter en tyngdedyne. Vi anbefaler, at du regelmæssigt sørger for at lufte din tyngdedyne.